SkiStar får kritik för att de nekar RUT-avdrag

Fram till nyårsskiftet 2010 var det möjligt att själv ange RUT-avdrag på deklarationen. Sedan dess har det ändrats vilket gör att det måste framgå direkt på fakturan. Detta gör att det enbart är möjligt att göra avdrag på slutstädning av stugor på skidsemestern om uthyraren accepterar avdraget – något som SkiStar inte gör och får kritik för.

De allra flesta väljer att städa sin stuga själv efter en skidsemester men möjligheten finns nästan alltid att betala lite extra och slippa detta bestyr. Eftersom Skatteverket tillåter att avdrag även får göras för ”boende som hyrs under kortare tid” går det alltså att göra avdrag för storstädningar och slutstädningar efter skidsemestern.

I början var det möjligt att själv ange dessa RUT-avdrag på deklarationen vilket gjorde att man inte vara beroende av att hitta en passande lösning med uthyraren. Detta togs däremot bort 2010 varpå det krävs att allt framgår på fakturan. Därmed krävs att skidanläggningen accepterar och administrerar detta. Många skidanläggningar gör det – men SkiStar har valt en annan väg.

På deras supportavdelning går det att se ett visst missnöje med detta beslut. Orsaken att de inte erbjuder RUT-avdrag sägs vara att

Detta eftersom Skattemyndighetens ansökningsregler sätter stopp för att SkiStar i sin tur ska kunna ansöka om skattereduktion från myndigheten

Vilka ansökningsregler som egentligen stoppar SkiStar, och som andra anläggningar inte har problem med, framgår inte.

Så fungerar RUT-avdraget

RUT-avdraget fungerar på följande sätt: (Fakta från en städfirma i Malmö)

Summa – Maximal summa per privatperson är 25 000 kr per år. Den sammanlagda summan inklusive ROT-avdrag är 50 000 kr per år.

Tjänster – Avdrag kan enbart ske för tjänster som utförs i hemmet eller i trädgården. Det kan exempelvis vara städning, trädgårdsarbete eller tvättning. Exakt vilka tjänster som är aktuella kan läsas om på Skatteverkets hemsida.

I Bostad – Avdrag kan ges för tjänst som utförts i den bostad man bor i, detta oavsett om det är längre eller kortare perioder. Det går även att få avdrag för tjänster i föräldrars bostad trots att man inte bor där.

Faktura – Det ska framgå på fakturan hur stort belopp som är RUT-avdrag.

Avdragsrätt – För att ha avdragsrätt krävs att man har haft inkomst det deklarationsår som avdrag sker. Eftersom det är ett avdrag på skatt måste alltså skatt betalats in under detta år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *