Salomon Shift

År 2017 släppte Salomon sin nya bindning, Shift, vilket fick stor uppmärksamhet inom branschen. Vad är det då som är så speciellt med bindningen?

Salomon bindnningar modell SLAB SHIFT, övre delen.Det som främst gör att Salomons Shift-bindning sticker ut mot andra lösningar är tådelen. Även om häldelen är något omgjord så är det inte helt nyskapande. Alpina häldelar har funnits tidigare vilket man kunnat hitta på exempelvis Markers Kingpin. Det är därmed tådelen som dragit till sig mest intresse. Det är nämligen en slags kombibindning som gör det betydligt mer flexibelt att ta sig fram.

När man vill ta sig uppför är det techbindningen som håller fast pjäxan. När det sedan är dags att bege sig neråt är det alpinbindningen som håller den på plats. Därmed blir det lättare att ta sig uppåt utan att för den skull minska rörligheten och möjligheten på nervägen.

När man åker neråt fälls techpiggarna in och syns inte. Så länge man åker används de alltså inte. Vill man sedan gå lättare fälls tådelen ut och piggarna hakar fast i pjäxan.

Överlag fick Shift mycket goda recensioner och detta inte minst tack vare den mycket tilltagna elasticiteten. Utför har den 47mm i elasticitet vilket kan jämföras med tvåan i denna liga, Tecton, med 13 mm (vilket många tyckte var bra).

Salomon bindnningar modell SLAB SHIFT, undre delen.Viktmässigt imponerar de däremot inte lika mycket då bindningen väger 1,7 kg (för två). Det finns lättare bindningar men man får då väga in vad man får för de extra grammen. Exempelvis är just Tectoin lättare. ”Det du betalar i gram återfår du i åkläget” resonerar Salomon och de som testat bindningarna är nog tvungna att hålla med.

DIN-skalan på bindningarna är 6-13 vilket gör att de flesta friåkare kan använda dem. En annan sak som är uppskattat är hälhöjaren. Det går att välja på 2 och 10 grader.

Imponerande bindning som bör bli en storsäljare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *