Alpina Skidor

Oavsett om du är en nybörjare eller en expert på utförsåkning, så behöver du veta en del om skidor och skidutrustning. På dynafit.se kan vi ge dig den information och vägledning som behövs för att hitta den perfekta utförsåkningsskidan – skidan som passar din skicklighet och stil allra bäst. Genom att använda vår skidguide, våra recensioner och våra tips så kan du hitta ett antal skidmodeller för den perfekta turen.

Här på dynafit.se är vi specialister på extrem och alternativ alpin skidåkning – men efter att flera av våra läsare även efterfrågat nybörjartips så har vi breddat denna skidguide till att täcka in alla stilar och nivåer.

Skillnaden på skidor beroende på kön och ålder

Herrskidor är utformade för män med alla förmågor, former, storlekar och terräng. De allra flesta herrskidorna på marknaden kan egentligen betecknas som unisex-skidor och du kan som kvinna åka skidor på en herrskida, men vi rekommenderar ändå att kvinnor ska åka skidor på damskidor. Det finns fortfarande små skillnader som är avgörande. Låt det dock inte hindra dig om du som kvinna faller för en skida av motsatt kön!

Damskidor är dock i regel lämpade endast specifikt för kvinnor. Även de mest aggressiva kvinnliga skidåkarna borde åka på damskidor. Damskidor är skapade för kvinnans unika anatomiska form, vikt och hållning och brukar som regel inte passa för män.

Barnskidor är utformade för att vara mjuka och förlåtande så för att hjälpa de unga att växa, förbättra och älska sporten. De flesta barns systemskidor är perfekta för alla nivåer av juniorskidåkare med undantag för de mest extreme och mest aggressiva åkarna. För den avancerade och extrema juniorskidåkaren rekommenderar vi en bredare eller freestyle-orienterad skida. Det finns normalt ingen skillnad i konstruktion mellan pojkskidor och flickskidor.

Skidor freestyle in action

Välj skidor beroende på din skicklighet och vikt

När du väljer en skida som ligger absolut närmast din skicklighetsnivå, kommer du att drastiskt förbättra din kontroll och stabilitet på berget. Mjukare skidor är lättare att lära sig och mer förlåtande för tekniska fel som nybörjare eller icke-skickliga skidåkare kommer att göra. Avancerade och extrema skidåkare ska ha styvare skidor på grund av att de lägger mer tryck skidorna när de tar ut större snabbare och kraftigare svängar. Det finns naturligtvis många undantag för denna regel vid speciella typer av förhållanden och alternativ skidåkning. Till exempel är skidor för extrem djupsnöåkning inte för styva, eftersom styva skidor har en tendens att gräva ner sig i pudret istället för att surfa på toppen.

Anpassa dina skidor beroende på din vikt

Beroende på din vikt kan du behöva anpassa ”skicklighetsnivån” på dina skidor upp eller ner ett snäpp. Skidåkare (både män och kvinnor) som är tyngre än 90 kg bör överväga att hoppa upp en skicklighetsnivå och åkare som väger mindre än 55 kg bör hoppa ner på en färdighetsnivå för att få skidorna ska böja, flytta och reagera korrekt när de åker.

Skillnaden på skidor beroende på skicklighetsnivå

Nybörjare är skidåkare som åker utförsåkning för förstå gången eller någon som är väldigt ny för idrotten som fortfarande lär sig den första grundläggande tekniken. En skidåkare som tagit en längre paus och sedan återupptar sin skidåkning räknas normalt inte som en nybörjare då muskelminne spelar stor roll.

En medelduktig skidåkare är någon som har kontroll över sina skidor, men som fortfarande är försiktig på mer utmanande terräng och är inte helt bekväm i höga hastigheter. Detta är den absolut vanligaste klassen av skidåkare i Sverige – som många av de som åker på skidsemester en gång eller färre per år. Således är också mycket av utrustningen som säljs i svenska butiker av medelsvårighet. Mycket vältränade eller tyngre (>90kg) nybörjare kan med fördel hoppa till denna nivå av skidor från första början då de kommer få det stöd deras kropp behöver.

Medelavancerade skidåkare är mer erfarna skidåkare som har bra grundläggande teknik, och ofta ligger i ett utforskande läge med sin skidåkning, göra mer aggressiva carves och är bekväma i höga hastigheter under optimala snöförhållanden.

Avancerade skidåkare kan hålla fast teknik på avancerad terräng vid de flesta snöförhållanden och skidstyrning vid högre hastigheter. De kan dock inte alltid åka skidor aggressivt.

Expertskidåkare är mycket säkra i sin skidåkning på alla terrängar, oavsett snöförhållanden. De åker skidor med självsäker och teknik och attackerar berget med sin stil.

På dynafit.se pratar vi ofta om extrem skidåkning som egentligen inte syftar på åkarens tekning, utan på terrängen, disciplinen och stilen som skidåkningen utförs på. Dock krävs nästan alltid en nivå på avancerad eller expert för att utöva extrem skidsport fullt ut och på ett säkert sätt.

Olika typer av skidor

Frontsideskidor har smalare midjeband som är utformade för att göra skid eller snidade, endast på spår och groomers. De kommer i ett brett spektrum av färdigheter från nybörjare till expert.

Bergskidor är utformade för att göra allt på backarna med förmågan att ta på nästan alla villkor som berget kommer att kasta på dem. Alla bergskidor är populära eftersom de fungerar lika bra under de flesta förhållanden. Med midjan bredder som sträcker sig från 85-95mm, spenderar de mestadels tid på spåret, men kan huvudet var som helst överallt på berget.

Breda bergskidor är din resa överallt, gör någonting på skidor. De kan skära, vända, söka upp pulver och ploga genom rå och bultar. Dessa typer av skidor har midja bredder som sträcker sig från 95mm-105mm underfoot och kan och kommer att göra nästan vad som helst.

Freestyleskidor är för höga flygare som tycker om att spendera så mycket tid i luften eller på parken som de gör på snön. De flesta har dubbla tips som kan åka fram och tillbaka.

Djupsnöskidor har alltid rocker och är över 111mm underfoot för maximal surf och stabilitet i de djupa partierna.

Raceskidor är utformade för att gå så fort som möjligt och är således extra styva.

Alpine touring skidor kan ha en rad midjebredder men är utformade med lika förmåga att gå upp genom antingen vandring eller sköljning och åka skidor ner genom färsk snö. De är vanligtvis extremt lätta.

Skidor med bindningar kallas systemskidor. Systemskidor har en platta som bindningen är fäst på för att förbättra skidans flex genom att eliminera tomma utrymmen under monteringsplattformen.

Skidor utan bindningar kallas plattskidor. Plattskidor används typiskt off-pist, på brant nedfarter, freestyle eller djupsnö.

En skidas midjebredd

Skidans midjebredd korrelerar direkt med att du för det mesta ska åka skidor. Skidor med tunnare midjebredd är snabbare, bättre för snedskärning och lättare att manövrera för en nybörjare. Ju bredare skidan, desto mer float får du i pulveret och desto mer stabilitet får du i rå och bruten snö. Ju mer tid du spenderar off-pist, desto bredare ska dina skidor vara.

Skidregelbredd på sluttning

Skidor under 85mm passar bäst för skidåkare som kommer att spendera nästan hela tiden på de preparerade spåren. Denna midjebredd kan sträcka sig från nybörjare hela vägen upp till expert och allt däremellan. Högdrivna snidskidor för experter brukar ha en midjebredd på 80-85 mm, vilket gör skidan mycket smidig, men tillräckligt bred för att gå igenom cruden som dyker upp på groomersna. Skidor för nybörjare är i denna midjebredd som gör dem lättare och enklare att kontrollera medan de lär sig.

Skidor 85-95mm används främst för skidåkning, men har möjlighet att tillbringa tid på groomers under de rätta snöförhållandena. De har manövrerbarhet på och utanför spåret och mångsidighet så att du kan spendera tid i pulvret.

Skidorn 96-110mm är idealiska för alla skidåkare för skidåkare som söker äkta mångsidighet. De gör medellång radius slår på groomersna med lätthet och har förmågan att flyta i alla utom det absoluta djupaste pulvret (och vi hoppas du får de dagarna).

110 mm och bredare midjebredder är bäst för att du spenderar så mycket tid som möjligt på den ungrummade terrängen. Ultra breda midjebredder ger dig den mest flytande delen i det djupa pulvret och den mest stabilitet när sakerna blir cruddy eller humpiga. De är inte den mest smidiga skidan för att göra korta snabba snurrar på groomers men är lätt att hantera för att ta dig tillbaka till hissarna för ett annat varv.

Välj rätt rocker på din skida

Rocker är den lätt böjda eller omvända camberformen som lyfter från marken när skidan ligger platt på marken.

Rocker gör skidan mer manövrerbar genom att snabbare och lättare engagera skidspetsen till en tur. Det hjälper dig också att flyta till toppen av skidan precis som en skidåkning gör. Snö är ett tredimensionellt medium, precis som vatten. Att ha dina skidor på toppen av snön gör det mycket lättare för dig att hålla fart, lida mindre trötthet, vrid och njut av pulvret.

Rocker absorberar också negativa vibrationer som kan orsakas av stötar eller råa. När du åker på ojämn snö med en skida utan rocker så kommer skidan skicka dessa vibrationer tillbaka genom bindningen, förbi stövlarna och upp i din kropp. En skisa med rocker kommer att absorbera vibrationerna istället för att skicka dem till din kropp.

Rocker är här för att stanna. För några år sedan sa skiddesigners som var sent till bordet att rocker endast ver en flyktig trend. Nu finns det någon form av rocker i nästan alla typer av skidor, oavsett vad den avsedda användningen är.

Det rekommenderas när du anpassar din skidor att du ökar 5-7cm för en skid som har spetsrocker / camber och upp till 10cm för skidor med rocker / camber / rocker eller helt rockered skidor.

Vanliga skid-rocker profiler

En rocker ger dig mer manövrerbarhet och förbättrar din stabilitet.

Camberskidor har den mest traditionella formen med skidens mittpunkt när skidan ligger platt på marken utan vikt. De ger mest kanten håll, stabilitet och rebound för på-skidåkning.

Rocker / Camber skidor har rockered tips med camber på resten av skidan. Rocker initierar en tur snabbt medan camber ger stabilitet. De flesta alla bergskidor har denna typ av vippprofil.

Rocker / Camber / Rocker skidor har vippare i spetsarna och svansarna. Rippade tips initierar snabbare och flyter bättre i mjuk snö. Camber underfoot ger stabilitet och kantgrepp. Rocker i svansen släpper skidan från svängarna lättare för att utveckla skidåkare och ger bättre manövrerbarhet från spåret. Denna kombination är den mest mångsidiga för på och av spårskidåkning.

Full Rocker skidor har en U-form till dem med botten av skidflatan på marken medan spetsarna och svansarna stiger upp, vanligtvis ganska dramatiskt. Helt rockered skidor används mest i det djupa pulvret för bästa floatation och har en sur, lekfull känsla. Allt fler bergskidor börjar använda denna form för mångsidighet.

Skidsvansen

Svansen på skidan är den sista biten ytters på skidan baktill. Det är den västra sidan på bilden av rockertyper ovan. Svansprofilen kan ha stor inverkan på hur den här skidan reagerar; För det mesta ändras det hur skidan går ut ur en tur.

Twin Tip-svans är där skidans svans är vänd upp så mycket som spaden är. En tvillingspets låter dig åka skidor och landa bakåt. Det finns många alla bergsalternativ som är tvillingar så att de inte bara är reserverade för freestyle-skidor. En tvillingspets hjälper din skidresa en tur mycket snabbt, särskilt när du är i stötar eller moguls.

Flared svans former är måttligt upp och avsmalnande något. Detta är den vanligaste och mest mångsidiga svansformen som fortfarande har grepp i slutet av din tur för starka carves och kommer att frigöra skidan med liten ansträngning.

Platta svansskidor är vanligast i aggressiva extra branta berg. Platta svansar ger dig grepp och kraft tills du bestämmer dig för att avsluta svängen; De behöver sedan lite extra ansträngning för att lämna. Platta svansskidor fungerar bäst vid höga hastigheter.

En skidas vändradie

Vändradie engelska: turn radius mäts i meter och refererar till storleken på en båge som en skida kommer att göra när den tippas på kanten. Skidor med kortare svängradie har ett mindre antal, skidor med högre antal kommer att göra längre varv. Ju större skillnaden mellan spets och svansmätningar jämfört med skidans midja, desto strängare blir radie. Det är mycket lättare att göra en skida med en kortare radie, gör längre varv än att det är en skida med en lång radie, gör korta varv.

• Skidor med en radie mindre än 12 meter kommer att vara väldigt korta vändskidor.
• Skidor med en radie mellan 13-21 meter betraktas som medelhöga skidor och erbjuder de flesta mångsidigheten i sin tur.
• Skidor som är större än 22 meter är långa skidor.

En skidas böjbarhet


Skidans flex
eller också kallad böjbarhet bestäms bäst utifrån din vikt, hur aggressivt och under vilka förhållanden du åker skidor. Om du är mer aggressiv eller tyngre bör du vara på en styvare skida, eftersom du sätter mer tryck på dina skidor. Om din skida är för mjuk för dig, kommer du märka det med en brist på den respons du får från skidan när du manövrerar.

Mycket mjuka skidor är bäst för äkta nybörjare eller barn. De är förlåtande och lätta att lära sig på.

Mjuka skidor fungerar bäst för nybörjare och mjuka mellanprodukter som vill ha en skida som är väldigt lätt att styra vid långsam till medelhastighet och det kräver mindre energi eller teknik för att göra skidreaktionen när och hur det ska.

Mellanflexibla skidor fungerar bäst för skidåkare som kommer att åka skidor i olika hastigheter, ge stabilitet i snabb takt och kommer att vara lätt att styra med långsammare hastigheter. De flesta djupsnöskidor är medium. Djupsnöskidor som är överdrivet styva borrar sig lätt ner under snön istället för att hyvla upp och surfa på toppen.

Styva skidor är mest mottagliga vid högre hastigheter som kräver snabbhet och teknik att reagera när och hur de borde.

Mycket styva skidor är för hårda laddare eller de tyngsta eller mest aggressiva skidåkare.